17 Kasım 2009 Salı

1 Yaş Kontrolünden Notlar


- Uzağı işaret etme bir yaş dönümü aşamasıdır. Yürümesinden , konuşmasından çok çok daha önemlidir. Eli yada parmağı ile gösteriyor olması önemli değil yeter ki uzağı işaret etsin.
- Artık çay ve kola haricinde bizim yiyip içtiğimiz her şeyden yiyebilir, tabii sağlıklı olmak koşulu ile. Haftada bir kere kötü şeylerin tadına bakabilir.
- Bal yiyebilir ama çok da gerekli değildir.
- Oyuncak çok gerekli değildir. Çocuk gerçek eşyalarla oynamak ister. Ama illa oyuncak edinilecekse üst üste konulabilen küpler, itilen çekilen oyuncaklar tercih edilebilir.
- Yavaş yavaş kendi kendine yemek yeme alıştırmaları yapılabilir. O yerken biz arada destekleyebiliriz. 18 ayında tabağı ve kaşığı tamamen ona bırakacağımız için önünde 6 ayı var öğrenmek için :)
 - Yediği yemek miktarı azalabilir çünkü 1 yaşından sonra kilo alım hızı düşecektir. Bir senede toplam 2 kilo alması beklendiği için az yemesini normal karşılamak gerekir.

12 Kasım 2009 Perşembe

Pastamızın fotosu oldu! :)

Pastamızın resmini çekmeyi unuttuk deyince İlker Hanım gönderiverdi pastamızın resmini :) Tekrar teşekkür ederiz..

11 Kasım 2009 Çarşamba

İyi ki Doğdun Arda Kuzu :)

Geçen Cumartesi 1 yaşımızı doldurduk. Nasıl geçtiğini anlayamadığım kocaman bir senenin bitişini de küçük bir kutlama ile taçlandırdık. En yakın aile fertleri ve en yakın arkadaşlardan oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grup ile güzel bir kahvaltı, ardından pasta seramonisi ile sona erdi kutlamamız.
Arda her 1 yaşındaki çocuk gibi olayın çok farkında olmamasına rağmen sorun çıkarmayarak mutlu etti bizi. En yakın arkadaşları Demir ve Barış da mutlu günlerindeydiler. Yormadılar annelerini, sevindik.
Pastamızı İlker Hanım yaptı, kahvaltı edeceğimiz yere getirdi sağolsun. İlk doğumgünü acemiliği olsa gerek pastanın resmini çekmeyi bile akıl edememişiz :( Ama görüntüsü de tadı da çok güzeldi. Ayrıca İlker Hanım' ın doğumgünü akşamına tekrar bizi arayıp yorum alması, iyi dileklerini tekrar tekrar iletmesi de çok inceydi.
Bizden başka 20 kişilik bir grup daha ağırlamalarına rağmen Zuzu Cafe çalışanları anneannemin zeytinli ekmekleri çok beğendiğini bile farkedip, çıkarken ona paket yapmaya çalıştılar ki, ısrarcı tutumları hepimizi gülümsetti :)

Devirdiğimiz bir seneye gelince;
Çook çabuk büyüyorsun be Arda kuzu, daha yavaş geçse zaman, daha doya doya geçirsek şu anlarını. Her gün daha yavaş yaşamaya karar veriyorum sayende, her gün biraz daha fazla şeyi bir kenara bırakıp seninle daha çok vakit geçirmeye çabalıyorum. Evim eskisi kadar derli toplu değil, biriken işlerim hep oluyor artık, daha çok uykularımdan çalıyorum ama biliyorum ki sen bir daha 1 yaşında olmayacaksın , 1 ay sonra bile bugünkü bakışınla bakmayıp, başka bir çocuk olacaksın.. O yüzden bırak işler kalsın da senin yüzünden gülücük eksik olmasın..Yine de az daha yavaş koş oğluşum az daha yavaş..

2 Kasım 2009 Pazartesi

Tutturmak

Dün şaşırttı Arda bizi biraz. Şimdiye kadar dikkatini başka yöne çekerek oyalayabildiğimiz, tehlikeli isteklerinden uzak tutabildiğimiz tospa dün neredeyse boyu kadar bir oyuncak yüzünden ikea da küçük çaplı bir isyan çıkardı.

Olayı anlatmadan önce küçük bir açıklama " Arda henüz yürümüyor. Ya sıralıyor yada elimden tutun yürütün diyor." Hal böyle iken dün ikeanın restoranında sopasından tutup yürütülebilen tahta bir oyunak gördü, biz de ellemesine izin verdik. Tam bu sırada Arda dan birazcık daha büyük olduğunu tahmin ettiğimiz başka bir tospa geldi ve alıverdi Arda'nın elinden oyuncağı :) Biz de tam kalkıyorduk zaten oyuncağı onlara bıraktık ve kalktık ama Arda bu arada biraz mızlandı oyuncağa uzandı vs. Ve asıl kıyamet içeride çocuk bölümünde aynı oyuncağı farkedince koptu..Elinden almak yada oyuncağa yaklaştırmamak mümkün olmadı, çığlıklar uçuştu havada.Dikkatini çekmeye çalıştığımız her şey yeri boyladı. Ben de Çağlar da ilk defa karşılaştığımız bu tepki ve ısrardan şaşkın verdik eline oyuncağı ama neredeyse boyu kadar ve ağır,  hem onu hem oyuncağı taşımak bir işkence, elimden birakmayacağım ağlaması ise kaza ile her elinden kayışında bile sürdü. Kasada barkodunu okutmak için bile alamadık elinden..

Sonra düşündük, çocukların büyüdüğünü böyle olaylarla anlıyoruz aslında. Çok olumlu bir hareket de olabilir bu, bizimki gibi olumsuz bir davranış da. Bizi şaşırtan onlardan beklemediğimiz her davranış aslında büyüdüklerinin bir göstergesi.

Biz bu yaşadığımızdan ders aldık, Arda'ya tutturmamayı, herşeyin satın alınamayacağını öğreteceğiz, öğretmeliyiz en azından. Henüz bunları anlamak için küçük ama denemekten zarar gelmez..

Naylon Torbadan Kurtulmaya Doğru Bir Adım

Bir kaç ay önceydi heralde eski evimizin depo gibi kullanılan küçük alanında gereğinden çok poşet biriktiğini ve elimize ayağımıza dolanarak aradığımız şeyi de poşetlerin arasından seçmeye çalıştığımızı farkettiğimiz gün hepsini derleyip toplayıp atmıştık evden. Sonra uzunca bir süre eve giren posetleri de çöplerle birlikte attım ama bunun sonu yok gerçekten. Benim evimden temizlenen poşetler dışarıda bir yerlerde birikmeye devam ediyorlar.  


Tam da bu sırada, yani biz evdeki posetlerden kurtulmaya çalışırken :) http://pazarfilesi.blogspot.com/ adresine rastladım. Pek de hoşuma gitti bu fikir ve
bir deneme yapmak amaçlı geçenlerde alışveriş yaparken denedim poşetsiz eve dönmeyi. Omuzuma asılacak cinsten iki tane kumaş alışveriş çantası edindim, pek de ucuza üstelik. Girdiğim mağazaların kasalarında poşet istemediğimi söyleyip aldıklarımı bu çantalarla taşıdım eve.


Paket yapanların bazıları alışveriş çantalarıma gülümsedi, bazıları poset almayın bizim için daha iyi dedi..E maliyet tabi bir yerde onlar için :) Aldıklarımı evde boşaltmak ise en azından daha sessiz bir eylemdi :))

Şimdi evdeki büyük adamı ikna etmeye çalışacağım posetsiz alışve
rişe nede olsa çoğu market ve pazar alışverişimizi o yapıyor. Ve hala poset var evimizde tabii, eğer alışabilirsek bu bez çanta olayına onları da temizleyebiliriz evimizden. Şimdilik karton torbaları saklıyorum sadece, çöp için de çöp poşeti kullanıyorum.

Son olarak Optimum un en alt katında küçük renkli fileler gördüm meraklısına. Pek güzellerdi ama kullanışı bez çantalar kadar rahat olur mu bilemediğimden almayı düşünmedim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails