7 Mart 2012 Çarşamba

Seslerle Dans


Bunları görünce bayıldım..Gördüğüm yer de milyoncu..
Uzunca bir süredir harflerle, daha doğrusu seslerle fazla mesai yapan oğlumun hoşuna gideceğini düşündüm.Sepetin içinden bütün alfabeyi toplayasım geldi.
Ama iyi ki toplamamışım çünkü eve elince fark ettim ki harfler birbirine düz olarak takılmıyor. Örneğin Arda yazdığınızda  - hangi yönde dizdiğinizin önemi yok - D harfi mutlaka ters duruyor.
Milyoncuda satılan şeyden bir beklentim yok, böyle bir şey evimizde hiç olmasa da olur ama bunları hangi amaçla olursa olsun alan hiç kimsenin işine yaramayacak yüzlerce tahta harf yaptıklarının farkındalar mı acaba.. Neden yaptığımız en ufak işten en büyüğüne kadar mutlaka bir yerinde özensizlik gösteriyoruz onu merak ediyorum.
Arda 'D' harfinin ters olmasından pek hoşlanmadı.
Önce anlamadı, sonra bir iki defa dizmeye çalışırken anne bunda bir gariplik var dedi, anlatınca da benim anlattığımı bana sattı ve ama ters duruyor bu diyerek bir kenara atıverdi.
Sesler çok önemli Arda için.
Bir şeyin sesi, onun görüntüsünden, tadından diğer her türlü özelliğinden daha belirleyici kafasında.. Ona verilen her türlü ritmi tutmak, şarkıların içindeki enstrüman seslerini ayırd etmek, şarkıların ilk bir kaç saniyesinde hangi şarkı olduğunu anlamak sevdiği ve kendi sürecinde geliştirdiği oyunlar..
Şimdi bunlara harfler eklendi.
Hadi şu harf ile başlayan kelimeler bulalım oyunlarına şimdilerde yine seçtiği harf ile bitenleri bulmacalarla devam ediyor..Ama diyorum ya öğrendiği yada bildiği şey harf değil. Ne şekli ne yazılışı ilgilendiriyor onu..
Onu ilgilendiren sesi..Hatta o kadar ki, elindeki kitapta karşılıklı duran iki penguene bakarak, anne keşke seslerini duyabilseydim o zaman hangisi anne hangisi baba onu anlayabilirdim, diyecek kadar..
Bıkmadan usanmadan kitap okuma ve okutma halleri de bununla ilintili geliyor bana.. Ve doyuramadığımız, ne yapsam, nasıl yapsam diye düşündüren ingilizce aşkı da..Dagıl dugul uyduruk kelimelerle ingilizce konuşuyor. İngilizce kitaplar okumamızı istiyor, kulaklarını dört açıp dinliyor, sonra o ne demek bu ne demek soruları başlıyor.. Hatta kendi kurduğu oyunlarda bile zaman zaman kendi dilinde ingilizce konuştuğunu duyuyorum son günlerde. Ve galiba kendisinden başka herkesin ingilizce anlayabildiğini sanıyor :)
Bir tek 'R' leri söyleyemediğinin farkında, bununla çok eğleniyor.. 'R' ile başlayan içinde bol 'R' geçen kelimeleri söyleyip söyleyip , söyleyemiyorum anne diye gülüyor ve işin özünde farkında olmadan diline alıştırma yaptırıyor..
Tüm bunlar yüzünden ve bir de Yapıncak' ı her gördüğünde gözlerinden beliren aşk yüzünden, bir dönem aradan sonra tekrar gideceğiz MusicTogether' a. Şimdilik onun seslerle dansına yapabileceğimiz katkı bununla sınırlı kalıyor. Eğer ki bu aşk bitmezse o zaman seslerle oynayabileceği başka yollar göstermek boynumuzun borcudur.




5 yorum:

larcencielblog dedi ki...

Çınar'a da geçen hafta bu "trenden" benim bir arkadaşım hediye etti, ama bizim harfler düzgün :) Hatta, bloga yazı yazmayı başarabilsem, onun da resmini koyacaktım :)

Arda çok değişik bir çocuk Zeynep, her yazından, yaşının çok ilerisindeymiş, ya da olduğu yaştan çok farklıymış gibi geliyor :) Maşallah :) Her okuduğumda aynı hissi alıyorum, yazmadan geçmeyeyim dedim :)

Öperim!

ZEYNEP dedi ki...

Sizinkinin sağlam olmasına sevindim Başak,biz de tamir etmeye çalıştık ama başaramadık :) Arda yaşının ilerisinde değil de erken ve çok konuştuğu için bizi de zaman zaman ters köşeye yatırdığı oluyor.Adam sanıyoruz kendisini.. Bir de zor bir çocuk,değişik takıntıları olabiliyor, bazen uzun uzun ilgilendiği bazen de hemencecik uçup giden havesleri oluyor. Biz de her daim ona adapte olmaya çalışıyoruz anlayacağın. Seni ve Çınar' ı öpüyorum:)

Itır dedi ki...

Zeynep bizimkiler de düzgün, sanırım ANkara'ya düzgün, İstanbul' a şaşkın seriler gitmiş! :)

Ben harfler konusunda biraz bocaladım. Biz Bee Ceee Deee diye öğrendik ya, şimdi ona sadece sesleri çıkararak harfleri söylemek zoruma gidiyor. Okul öğretmenine söyledim, sordukça yeni sistemdeki gibi seslerle anlatmaya çalışıyorum ama beceremiyorum, sonrada bizim öğrendiğimiz gibi Cee Geee Feee diyiveriyorum dedim, Yapmayın dedi, o yüzden kendimi garip sesler çıkarırken, tıslarken pflarken buluyorum bazen ve çok komiğime gidiyor bu durum! :)

ZEYNEP dedi ki...

uff evet Itır öyle bir Cee Bee durumu var cidden de hadi bir P desinler mesela PPP! :) kolay mı?:)Bir de ben ne kadar pırtlamaya çalışsam da o Pee deyiveriyor valla :)Belki sizdeki düzgün harfler milyoncu harfi değildir ama?? :))Ben öyle kapı önü sepetinde buldum bunları çünkü..

Evrim dedi ki...

Sizinki de dert mi canım :) Demir Türkçe konuşuyor, alfabeyi youtube'dan "abc song" dan öğrendiği için İngilizce söylüyor ama okulda dutch okuma yazma öğrenecek! Tam çorba!

Bu arada Zeynep Arda ile Demir'i bir araya katsak voltranı oluşturlar sanırım. Biri duydukları, diğeri gördükleri ile :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails