16 Ocak 2012 Pazartesi

Pipkin'le Tanışalım Önyargıları Yıkalım

Tübitak yayınlarına karşı ciddi bir önyargı geliştirmişim farkında olmadan. Hikayelerinin olmaması okurken beni zorluyordu. Didaktik olmaya bir çaba sezdikçe uzak duruyordum.
Evdeki dolu dolu kitabın arasında 3-5 tane Tübitak yayını ya var ya yok. 'Arda da sevmiyor zaten' gibi de bir gerekçe yerleşmiş dilime, öyle gidiyordum.. Belki de ben keyifli okuyamadığım için Arda da sevmiyordu..
Mevsimlere, kara, yağmura, yaprağa ait sorular arttığında bile her yerde karşıma çıkan Tübitak' ın Yağmurlu Bir Gün, Rüzgarlı Bir Gün şeklinde ilerleyen serisini almak yerine döne döne mevsimlerle ilgili kitap aradım. Altın Kitapların Mevsimler serisini aldım ama onlar da bir o kadar ders içerikli çıktı.
İşte bu cümleleri Evrim' e de kurunca , dur dur dedi, bi koşu gidip Pipkin'leri getirdi.
Pipkin isimli pek tatlı bir penguen yavrusunun evrene ait büyük sorularına cevap arıyor bu kitaplar. Deneme yapalım, anne - oğul önyargımızı kıralım diyerek Gökyüzü Ne Kadar Yüksek? 'i edindim ve Arda içine düştü!
Tesadüf bu ya evde Pipkin' e çok benzeyen bir yavru penguen de olunca, kitabı o penguene yaşattı resmen.
'Bir Milyon Ne Kadar Büyük?' aslında bayağıdır piyasada ama hem milyon kavramını ne kadar anlayabilir diye şüpheye düştüğümden hem de işte gözlerime çekilmiş Tübitak perdesi yüzünden almamıştım.
Halbuki dili çok basit, kısa cümleler kurulmuş, konu gerçekten 3 yaşında bir çocuğu da sıkmayacak ve kafasını karıştırmayacak şekilde derlenmiş. Kitabın arkasındaki yaklaşık 1,5 metrelik poster yükseklik kavramını boyu 1 metre civarı olan cüceler için gayet de somutlaştırıyor.
Sonuç olarak ben Tübitak' ın kitaplarını tekrar yan gözle kesmeye başladım, benim gibi eli gitmeyenlere Pipkin' le tanışmalarını tavsiye ediyorum.
Kitaptan girmişken son günlerin favorilerine devam edeyim.
Redhouse Kidz ile Ay'daki Adam sayesinde tanışmıştık. Kitap 5+  olarak tavsiye edilmesine rağmen, sayfaların sağından solundan gözüken minik uzaylılar, Ay'daki Adam Bob' un bir gününün detayları hoşumuza gitmişti. Ve hatta haftalar haftalar sonra, Çağlar ve ben banyo sayfasına saklanmış uzaylıyı yeni farkettik :)
Redhouse Kidz' e Limon ağacının şarkısı ve Bütün Gün Esneyen Prenses ile devam ediyoruz bugünlerde.

Bütün Gün Esneyen Prenses' in çizimlerini ben çok sevdim, kitabın sonundaki esprili konuşmaları ve komik olayları da Arda.  Zaten Evrim verirken sonuna gülebilir Arda demişti haklı çıktı. Resimler birazcık kafasını karıştırdı sanırım ilk okuyuşta. Anlatılanları görmek istedi, sayfada tek tek aradık bulduk yerlerini. Hem komik, hem okurken ahenkli bir kitap.
Limon ağacının şarkısı ise kafiyeli şeylere bayılan cücenin hoşuna gideceğini düşünerek aldığım bir kitap. Onun hoşuna gitti ama gelin görün ki benim çok içimi titretiyor. Kitabın yarısından sonra başlıyor sesim titremeye.. Minik limon büyüyor, çiçekleniyor, meyveleniyor ya hah işte ben orada başlıyorum sulanmaya..
Okuyup da bunda ağlayacak ne var diyenlere bilmiyorum diyeceğim, bilmiyorum :)
Yine de her ikisini de gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.

** Bu yazıyı yarım bırakıp kalktığım sırada Evrim kendi yazısının linkini göndermiş. İsteyene bir Pipkin yorumu da orada var :) ** 







1 yorum:

Evrim dedi ki...

Tübitak Pipkin'in oyuncağını yapsa ancak bu kadar benzer. Supermiş!

Ben sevdiğimden belki de sevdirdim Demir'e ya da kendisi çok ilgili bilmiyorum ama çok meraklı Tübitak kitaplarına. Anlatılanları hayatın içinde görmek çok hoşuna gidiyor. Arıyor buluyor. Bulmak heyecanlandırıyor. Aldığı keyfi gözlerinde görüyorum. Hoşuma gidiyor. Diğer kitapları da seviyor tabi. İşte denge de gitmeye çalışıyoruz. Nasıl biz bazen roman okuyoruz, sonra mizah dergisine dalıyoruz, sonra bir gün ilgilendiğimiz alandaki bilimsel bir makaleden keyif alıyoruz öyle bir şey herhalde.

Tabi ilkokulda tuvalette ansiklopedi okuyan bir babanın çocuğu olmasının da etkisi büyük olabilir. Hep babaya atıyorum ama benim de küçüklüğüm evimizdeki 3 çocuk ansiklopedisi ile geçti. 1000 büyük icat, 1000 büyük insan, ne nasıl çalışır? Hatim etmiştim. Fazlası yoktu ki çevir çevir oku işte...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails