26 Mayıs 2010 Çarşamba

18-24 Aylık: 'Diz Yüksekliğinde Bir Neandertal'

Bir çocuğun gelişim adımlarını, insanoğlunun tarih öncesinden günümüze ulaşan gelişimi ile paralel yorumlayan ve beni okurken çokça gülümseten, güldüren Harvey Karp' tan 18-24 ay yorumu:
Neandertal' ler, insanoğlunun Kayıp Halka' dan sonra, ancak mağaralara girmeden önce yaşadığı dönem olarak tanımlanabilir. 18 aylık bebeğinizin bir bardaktan dökmeden su içişini yada size top atmaya çalışmasını izlerken aslında iki milyon yıl öncesine göz gezdiriyorsunuz sayılır.
(...)
Küçük bir çocuk için hayat eğlencelidir, ama 18 aylık olduğunda işin rengi değişir, unutmayın: hayat bir partidir! Üstelik kibar bir çay partisinden bahsetmiyorum. Bu daha çok neşeli, tam gaz devam eden, misafirlerin bağırdığı, mobilyaların kırıldığı, gürültünün mahalleyi ayağa kaldırdığı bir parti!
(...)
Bir yaşındaki çocuklarla karşılaştırıldığında, 18 aylık çocuklar daha canlı, daha komik ve daha meraklıdırlar. Bunlara paralel olarak talepleri artar, daha sert, daha benmerkezci hale gelirler. (...) Bebeğinizin 18 aylıktan iki yaşına kadar olan dönemi büyük ihtimalle en sert, en sabit fikirli ve en ödün vermez dönemi olacaktır.
18-24 aylar arası gelişen yetenekler:
Hızı artırmak: Artık sendelemiyorlar, aksine oldukça hızlı ve şaşırtıcı derecede emin adımlarla yürüyorlar.
Vurmak ve atmak
Tutmak: Büyük ihtimalle kaşıkları ve boyaları hala avucuyla kavrıyor. Aylar geçtikçe bileklerinin rahatlamaya başladığını göreceksiniz. Bileklerini dolu bir kaşığı ağzına götürebilecek şekilde hareket ettirebiliyor.
Heceleri sözcüklere çevirmek: On beş aylık bir çocuk iki heceyi bir araya getirerek hayatındaki önemli insanlara isimler takabilir, baba, dede, anne...On sekiz aylık olduğunda ise artık duduğu herşeyi tekrar etmeye çalışacaktır. Çocuk 18 aylık olduktan sonra sözcükleri bir araç olara görmeye başlar.Sözcükleri kullanarak size ne istediğini, ne düşündüğünü, ne gördüğünü anlatabileceğini fark eder.
Fikirler sabittir: Ne istediğini bilen 18 aylık bir çocukla konuşmanın fazla faydası olmaz. Suratınıza "Ben kararımı verdim. Nokta. Tartışma bitmiştir." der gibi bakarlar. Değişik bir düşünceye yada pazarlığa kesinlikle açık değillerdir.İki yaşına geldiğinde artık bir çok çocuğun ne giyecekleri, ne yiyecekleri ve yapacakları ile ilgili oldukça sabit görüşleri vardır. (...) Sizin hayır demeniz kor bir levhaya su dökmekten farksız olacaktır. Yani yalnızca çocuğunuzun daha fazla tepinip ağlamasına, bağırmasına neden olacaktır.(...) Kendinizi bu tahmin edilmeyen vahşi çocuk dönemine hazırlamanın en iyi yolu, bu tip krizlerin olacağını bilmektir. Rahatlayın, beklentilerinizi azaltın ve kendinize fazla yüklenmeyin.(...) Büyüme yıllarında çocuklar sık sık ebeveynlerinin 'ayağına basarlar'. Ancak lütfen bu kavgaları, krizleri kişisel algılamamanız gerektiğini öğrenin.
Sadece ben varım: Küçük Neandertal'inizin düşünce akışı şöyledir: "Benden bahsedelim, sona çok az senden bahsedelim, sonra yine bol bol benden bahsedelim!" (...) Güçlü ben ve zayıf zaman algısı bir araya geldiğinde çocuğunuz her şeyi ŞİMDİ ister.
Dur düğmesi yoktur
Kısacık bir dikkat aralığı: Onsekiz aylık bir çocuğun dikkat aralığı...Ne diyordum?! İşte 18 aylık bir çocuğun dikkat aralığı bu kadar hızlı dağılabilir. Bazıları ilginç bir oyuncakla 15 dk kadar oynayabilir ama çoğu çok daha çabuk sıkılır.
Düzen alışkanlığı:Uygarlığa doğru büyük bir adım: İkinci yaşına yaklaşırken eşyaları düzenlemeye başlayacaktır.Oyuncakları gruplamak, halkaları boy sırasına dizmek gibi..
Mutlu ama henüz arkadaş canlısı değil: Bu yaştakı çocuklar yanyana oynamayı beraber oynamaya tercih ederler.
Harvey Karp - Mahallenin En Mutlu Yumurcağı
Bu da bizim evin mutlu yumurcağı
Başta evdeki Neandertal olmak üzere tüm küçük canavarlara hiiiç bitmeyen bol enerji ( sanki bitiyormuş gibi ), annelere de bol sabır diliyorum. En zor ama en güzel dönem bu bence. Sizi anlayan, dinleyen ama yine de burnunun dikine giden, her hareketi her kelimesi ile şaşkınlığınızı katlayan, diz yüksekliğindeki bir 'kocamaaan' adamdan daha tatlı ne olabilir ki?



Paylaş

1 yorum:

ayşegül dedi ki...

çok hoş bi yazı :) bende 22 aylık bir kız annesi olarak her maddeyi bizzat yaşadım,yaşıyorum.bütün zorluklarına rağman dediğin gibi daha tatlı bişey olamaz herhalde.
sevgiler.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails